Powerbank

Powerbanks kopen; waar moet je op letten?

Powerbanks zijn meer in trek dan ooit te voren. De handige, draagbare levensredders zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten, maar waar moet op gelet worden bij het aanschaffen van een oplaadbare accu?

De eerste stap is het bekijken van de capaciteit van de powerbank en van het mobiele apparaat waarvoor het gebruikt gaat worden. De capaciteit wordt uitgedrukt in mAh, wat staat voor milliampère per uur en geeft aan hoeveel stroom de powerbank per uur geeft. Echter betekend dit niet dat alle aangegeven mAh ook daadwerkelijk de telefoon in komt – er gaat veel stroom verloren, dus wordt het sterk aangeraden om een powerbank te kopen welke meer capaciteit heeft dan de batterij van bijvoorbeeld je mobiel. Goedkopere powerbanks hebben vaak minder mAh en kunnen soms een smartphone nog niet voor de helft opladen. Accu’s van hogere kwaliteit kunnen mobiele telefoons vaker geheel opladen.

Daarnaast geldt voor powerbanks over het algemeen de “goedkoop is duurkoop” regel. Goedkope powerbanks hebben weinig capaciteit, zijn van slechte kwaliteit waardoor deze niet lang meegaan, en kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Powerbanks kunnen heel warm worden tijdens het opladen en wanneer deze niet degelijk zijn ontstaat er ontploffingsgevaar. Powerbanks maken gebruik van oplaadbare lithium-polymer of lithium-ion batterijen, waarvan de laatste de goedkopere optie is, echter zijn lithium-polymer veiliger. Fabrikanten willen soms zelfs zo ver gaan om de kosten laag te houden door oude batterijen te recyclen, waardoor de kans op een explosie nog groter wordt. Dit geldt echter niet voor iedere goedkopere powerbank, en je hoeft zeker niet bang te zijn dat een powerbank zomaar ontploft.

Er zijn powerbanks welke meerdere apparaten tegelijk op kunnen laden. Deze hebben een 1A en een 2A ingang. De 2A ingang is bedoelt voor tablets en grote apparaten maar werkt ook met smartphones, en laadt altijd het snelst op.

Een punt welke vaak vergeten wordt is de in- en uitgang van de kabel. De meeste kabels maken gebruik van USB type A en een micro-usb. Er zijn ook powerbanks welke gebruik maken van USB-C, echter werkt deze uitgang niet met elke telefoon. Let dus goed op wat voor kabel meegeleverd wordt.

Last but not least: De grootte en het gewicht kan een powerbank maken of kraken. Sommige powerbanks zijn kleine lichtgewichtjes en passen in je broekzak. Enkelen worden zelfs geleverd met geïntegreerde kabel of ring zodat je deze aan je sleutelbos kan hangen. Anderen vallen erg op, zelfs in een tas, en worden soms geleverd in een speciaal tasje. Let dus goed op of het apparaat niet te groot of te zwaar is, zeker wanneer je van plan bent om het dagelijks te gebruiken.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.